de huid, onze beschermer

De huid, onze beschermer van buitenaf

De huid is ons grootste orgaan,  1.5 à 2 m². Veel meer dan we ons realiseren. Zonder huid zouden wij niet kunnen bestaan.

De huid heeft 4 functies : beschermen, regelen, voelen en maken van vitamine D.

De huid beschermt ons voor indringers van buitenaf. Door de buitenste laag, de opperhuid, krijgen bacteriën en virussen weinig kans om ons lichaam binnen te dringen. De huid beschermt ons ook tegen ultraviolette straling.

De huid regelt de temperatuur en de vochtigheid van ons lichaam. Als we zweten, voorkomt de huid dat we teveel vocht en zouten verliezen.

Daarnaast voelen we met onze huid warmte, kou, pijn, jeuk en aanraken. De huid vertelt ons of iets warm of koud is of iets aangenaam is of niet.

De huid maakt ook vitamine D aan. Wanneer we in de zon liggen, zet de huid het zonlicht om in vitamine D. Dat hebben we nodig voor gezonde en stevige botten.

 

De huid bestaat uit drie lagen : de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel.

De opperhuid is het buitenste laagje van de huid. Doordat de cellen zich voortdurend delen en deze uiteindelijk aan de bovenkant afschilferen, vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand. Hierdoor kunnen wondjes bijvoorbeeld snel genezen.

De lederhuid is een dikke bindweefsellaag. Daarin bevinden zich de bloedvaten, lymfevaten en zenuwen. De lederhuid zorgt ook voor de elasticiteit van de huid.

Het onderhuids bindweefsel scheidt de huid van de spieren en pezen in ons lichaam. Het bestaat vooral uit vet, bindweefselschotten en bloedvaten. Het heeft een belangrijke functie als warmte-isolerende laag, energieopslagplaats en stootkussens.

 

Met het verouderen verandert de huid. Dit begint al vanaf het 30e levensjaar.  De huid  wordt slapper, gaat rimpels vertonen, er kunnen onregelmatigheden ontstaan.

 

Tips om het verouderingsproces van de huid te remmen en de huid gezond te houden:

-wees voorzichtig met blootstelling aan de zon. Gebruik goede zonnebrandcrèmes en beschermende kledij in de zomer

-bereid uw huid voor op de zon door extra caroteen in te nemen. Deze vormen het kleurpigment in de huid.

-neem anti-oxydanten (bv astaxantine) onder vorm van tabletten of superfood

-na het douchen altijd een passende crème gebruiken om de huid terug te voeden. Natuurlijke cosmetica op basis van de Dode Zee mineralen (merk ZARQA, voor gevoelige of probleemhuid) of uit het gamma WELEDA. Deze is al sinds 1921 gekend als huidvriendelijke producten met natuurlijke ingrediënten.

-drink dagelijks voldoende water en passende kruidenthee

-eet gezond : eet weinig vet en suikers. Een diëtiste kan je ‘gouden’ raad geven. Maak een afspraak voor een voedingsadvies op jou maat.

-zuiver geregeld uw lever met  detox  planten zoals paardenbloem, mariadistel,… Vraag advies in onze winkel

Zorg goed voor uw huid. Het is de spiegel van je ziel.