stuifmeelpollen

STUIFMEELPOLLEN, compleet en versterkend voedsel

Samen met koninginnebrij, propolis en honing, behoren stuifmeelpollen tot het kwartet van bijenproducten die de gezondheid van de mens kunnen ondersteunen. Vooral door de zeer complete samenstelling kunnen bijenpollen aanzien worden als een natuurlijke ‘multi’ om tekorten aan te vullen en om algemeen versterkend te werken.

Pollen worden door bijen aangemaakt uit het poederachtige tot fijnkorrelige stof, dat aangetroffen wordt op de helmknoppen van bloemen. Ze zijn omgeven door een stevige pollenwand. Ze zijn het mannelijk erfgoed van de plant, bedoeld  om vrouwelijke eicellen via de stempel te bestuiven. Bijen verzamelen die pollen met hun achterpoten, voegen er wat speeksel of nectar aan toe. Zo vormen ze kleine bolletjes die via de achterpoten naar de bijenkorf worden gebracht. Daar dienen ze als voedsel voor de bijenlarven. Voor 1 kg pollen zijn er circa 70.000 vluchten nodig. De mens verzamelt de stuifmeelpollen door bijen te verplichten door ‘pollenvallen’ te kruipen om in de bijenkort te raken, waardoor de pollen worden afgeschraapt. De korf wordt één of meerdere keren per dag geledigd en vervolgens onderzocht op de zuiverheid. Daarna worden de pollen zorgvuldig gedroogd.

De samenstelling van de pollen varieert naargelang de streek en de daar aanwezige planten die de bijen bestuiven. Het is evident dat de plaats waar we de pollen verzamelen van groot belang is. Een onbezoedelde natuur met diverse planten is zeer belangrijk.

Stuifmeelpollen hebben een zeer complexe samenstelling en een hoge voedingswaarde. Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen, sporenelementen, enzymen, aminozuren,…. Ze kunnen tekorten helpen wegwerken en het organisme versterken.

Ze zijn nuttig bij : vermoeidheid, herstel na ziekte of operatie, bloedarmoede, sporten (kracht, uithouding en zuurstofopname verbeteren), verminderde eetlust, ondergewicht, verminderde vruchtbaarheid bij man en vrouw, zwangerschap, verminderde concentratie, angst, depressie

Bij vrouwen in de menopauze kunnen de klachten verminderd worden

Bijenpollen helpen het immuunsysteem versterken. Ze voorkomen of verminderen luchtwegeninfecties, beschermen tegen de griep. Het positief effect van pollen wordt versterkt door tegelijkertijd koninginnenbrij in te nemen.

Bij inname van stuifmeelpollen is het belangrijk om deze zeer goed te kauwen en te vermengen met het speeksel. Zelden kan een allergische reactie zijn, maar aan te raden is altijd eerst een klein beetje innemen

In onze natuurvoedingswinkel www.dekorenblomme.be hebben we schitterende producten met  stuifmeelpollen. Zo hebben we pollen in capsules  die eenvoudig in te nemen zijn met een glas water. We hebben eveneens pollen in hun natuurlijke vorm. Die worden geoogst in industrie-arme steken. Ze worden verkocht in potten. ’s Morgens  2 à 3 koffielepels goed kauwen en vermengen met het speeksel.

Dat is vast een goed begin van de dag!