stevia

STEVIA, het zoete wonderplantje

Weinig dagen gaan voorbij zonder dat we iets van suiker innemen. In heel veel voedingsmiddelen zit suiker verborgen. Suiker was eeuwen terug een kostelijk product was, maar nu is de prijs zo laag geworden waardoor het overal in verwerkt zit. Overgewicht, diabetes, tandbederf,… we hoeven de vele nadelen van suiker voor de gezondheid niet op te noemen. Maar er is een mooi alternatief. Stevia, een plantje met een enorm zoete smaak, zonder calorieën, zonder nadelen voor de tanden, … HET gezonde alternatief maar nog te weinig bekend.

Wie lust er geen zoet? Al van kleins af hebben velen van ons daarvan al kunnen genieten. Wie kent er niet het fopspeentje in een potje honing om het kleintje te doen bedaren. Velen gebruiken dagelijks de snoepjes, koekjes, frisdranken,… om hun kinderen mee te verwennen. Dit niet tegenstaande dat we zo goed als allemaal de negatieve gevolgen van suiker kennen. Obesiteit, tandcariës, … Het is meer dan tijd dat we die trend veranderen. Scholen zouden het moeten verbieden dat kinderen deze ongezonde tussendoortjes  mogen genomen worden. Nootjes, gedroogde of verse vruchten, groenten zoals snoeptomaatjes, worteltjes,… dat is iets wat ook onze kinderen graag lusten en mee kan in de schooltas. Ouders, grootouders, … zouden het voorbeeld moeten geven en alles waar suiker in verwerkt zit maar bij speciale gelegenheden op tafel zetten. In het dagelijkse leven zijn er heel wat gezonde zoetmiddelen die éénvoudig te gebruiken zijn. Er is nog veel werk aan de winkel om tot daar te komen. De suikerindustrie is enorm groot en waar geld mee gemoeid is, komt er veel macht bij kijken.

Gelukkiglijk bestaan er natuurlijke zoetmakers die geen nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. We nemen STEVIA (Stevia rebaudiana). Deze Zuid-Amerikaanse plant behoort tot de familie van de Composieten (wilde kamille, paardenbloem,…). Ze groeit aan de rand van moerassen op zure, vrij onvruchtbare grond. Het is een, meerjarige, niet-winterharde, subtropische plant die 40 à 80 cm groot wordt.  Nieuw is ze helemaal niet. Ze wordt al meer dan 1500 jaar gebruikt door de Guaranay-Indianen om hun eten en dranken te zoeten.  Nu wordt ze bijna over heel de wereld gekweekt.

Stevia, ook Stepa of honingkruid genoemd is een volledig veilige calorie-arme zoetstof (de glycemische index is 0). Het is 30 à 45 x zoeter dan suiker. Stevia en zijn extracten zijn interessant voor wie om gezondheidsredenen suiker wil vervangen : CVS, diabetes, overgewicht, Candida-syndroom, voor allen die zorg wil dragen voor hun tanden want stevia veroorzaakt geen cariës. Kortom, stevia is ‘het’ ei van Colombus voor wie suiker wil vermijden.

Inhoudsstoffen : Stevia bevat de glycosiden stevioside en rebaudioside.

-Stevioside is de stof in de plant die zorgt voor de zoete smaak. Deze stof is 100 à 300 x zoeter dan suiker. Eén eetlepel is zo zoet als 3 à 4 koppen suiker. Deze stof is oplosbaar in water, hittestabiel tot 200 ° C en dus geschikt voor bakken.

-Rebaudioside A : deze is 150 à 300 x zoeter dan suiker, zonder bitterheid

 

Gebruik :

Stevia is stabiel en kan lang bewaren.Het zoetstofgehalte zit in de blaadjes. De hoeveelheid zonlicht bepaald het zoetstofgehalte. Het kan gebruikt worden in verschillende vormen.

Het verse of gedroogde blad geeft geen zuivere suikersmaak. Het heeft wat weg van zoethout. Ongeveer één à anderhalve eetlepel steviapoeder vervangt een kop suiker. Het is wel zo dat wanneer je met het blad een bereiding maakt het gerecht groen kleurt.

 

Stevia rebaudioside A bestaat uit een wit poeder (kleurloos bij gebruik in je eten) in een potje van 20 g. Dit stemt overeen met 5 à 6 kilo suiker. Dit potje bevat een klein lepeltje die het gebruik vergemakkelijkt. Het is kookbestendig, geschikt voor patisserie en het zoeten van drank, yoghurt,…

Stevia Rebaudioside A bestaat ook in vloeibare vorm . 5 à 6 druppeltjes komen overeen met 1 koffielepeltje suiker. Deze tinctuur is ideaal om in dranken te doen : frisdranken, thee, koffie. In deze vorm hebben we de zuivere suikersmaak.

Stevia Rebaudioside A bestaat ook in pastilles. Elke pastille komt overeen met een koffielepeltje of klontje suiker. 1 pastille bevat 0.2 calorieën. De pastilles zijn zeer gemakkelijk in gebruik in koffie, thee of andere warme drank. Ze zitten verpakt in doosjes van 100 of 500 pastilles. Handig om mee te nemen in de handtas, valies,…

Stevia kan in gebak geen rol spelen als ‘bulk’. Daarom wordt hij vaak gemengd met een drager zoals maltodextrine. Maar let op … deze laatste doet wel het bloedsuikerspiegel stijgen en daarom niet aangewezen voor diabetici of wie op de calorieën wil letten.

Wens je stevia te gebruiken, dan is het aan te raden om die aan te kopen in een Natuurvoedingswinkel. Zo ben je zeker dat je de goeie hebt. Kijk op onze webshop www.dekorenblomme.be of bezoek onze winkel in De Panne, De Korenblomme, kasteelstraat 29.