BRANDNETEL helpt ons zuiveren

De brandnetel, door velen als ‘onkruid’ geklasseerd maar ze is zo gezond! Ze zuivert en ze bevat ontzettend veel mineralen.

Haar stengel is bedekt met brandharen (bevatten mierezuur) en die zorgen voor de jeuk. Maar … zoek hondsdraf (die staat vaak in de buurt van brandnetel), kneus het blaadje op de jeuk en het is opgelost.

De werkzame stoffen zitten vooral in de jonge toppen van de plant (voorjaar), en in de wortel. Het plukken doe je best met handschoenen.

INWENDIG GEBRUIK :

Werkzame bestanddelen in de brandnetel : chlorofyl, vitamine C, ijzer, kiezelzuur, calcium,…

Medicinale werking :

Brandnetelblad :

Door deze rijkdom aan stoffen werkt deze plant :

– bloed- en lymfezuiverend

– verdrijft het urinezuur

– verhoogt het de urineafscheiding

– stimuleert de bloedvorming

– helpt nierstenen voorkomen

– versterkt haar en nagels

– versterkt kraakbeen

Inname als tinctuur of tabletten, of als kort getrokken thee (3 à 5 minuten). Voor deze bereidingen gebruiken we best het gedroogde kruid. Drogen kan je éénvoudig door ze op te hangen waar het droog is en waar er tocht is (bv een afdak)

Brandnetelwortel : positieve werking op de prostaat

 

In de keuken :

Knip de jonge toppen (bovenste 4 à 6 blaadjes en steeltjes van de top). Was ze. Gebruik ze in brandnetelsoep, brandnetelspinazie, omelet, soufflé,..

Uit de bladeren wordt chlorofyl gewonnen. Deze kan dienen om op een natuurlijke manier iets groen te kleuren (wollen weefsel, marsepein,…).

De wortels bevatten een gele kleurstof.

Recept brandnetelsoep

Pluk een mandje vol brandneteltoppen en was deze goed.

Stoof een ui en wat knoflook in olie. Voeg de brandenteltoppen toe. Even roeren en 5 minuten laten slinken in een afgesloten pan. Voeg een liter water of groentenbouillon toe samen met 2 grote aardappelen in kleine stukjes gesneden. Laat 10 minuten koken. Maak ze fijn met een staafmixer.

Peper en zout en wat gesnipperde ui of scheutje room toevoegen

Brandnetelsoep maar voor 1 dag maken. Dit door het hoog gehalte aan ijzer die erin is.

 

UITWENDIG GEBRUIK :

Compres : werkt bloedstelpend en positief bij acné

Haarlotion bij roos of haaruitval :

Handvol brandnetelwortel in 1 liter water, 10 à 15 minuten koken, zeven. Gelijke hoeveelheid azijn (bij voorkeur appelazijn) toevoegen.

 

IN DE TUIN :

Brandnetels bevorderen de fermentatie in de composthoop

Brandnetelgier is een bemester en bestrijd de luis en vliegjes. Gier maken we door brandnetels in water te laten trekken en dan 1 pollepel per emmer water te gebruiken.

 

TEXTIEL :

Reeds in het bronzen tijdperk werden de vezels van het ‘tingelkruid’ gebruikt om neteldoeken te weven en werden ze gebruikt om touwen te vlechten.

 

Wie heeft nu nog een reden om de brandnetel uit zijn tuin te verwijderen?

 

Views: (809)