Sinaasappelhuid of cellulitis, daar willen we graag iets tegen doen. De prachtige berk helpt ons daarbij.
Daar komt de vakantieperiode weer aan. Straks mogen we hopelijk genieten van de warmte van de zon. Zon, zee, strand,… we mogen terug de zomerkledij boven halen.
Maar … de spiegel confronteert ons soms met een oneffen huid, cellulitis. Geen enkele vrouw die dat leuk vind. Gelukkiglijk kunnen we er met natuurlijke middelen iets aan verhelpen.
Cellulitis ontstaat wanneer de huid haar natuurlijke elasticiteit verliest en vetcellen zich ophopen. Na enige tijd is dit zichtbaar op de dijen, heupen en billen, sinaasappelhuid genoemd.
Een eerste stap om je huid strakker en gladder te maken is het verfijnen van je huidbeeld.
2 x per week de douchecrème vervangen door berken douchepeeling. Deze bevat afbreekbare korreltjes op basis van bijenwas en carnaubawas. Enkel de dode huidcellen komen los, de opperhuid wordt niet beschadigd.
Daarnaast 2 x per dag buik, billen en dijen inmasseren met berken cellulitis olie. Dit stimuleert de vetafbraak en de afvoer van afvalstoffen en vocht. Je huid gaat steviger en gladder aanvoelen en de omtrek van de dijen zullen afnemen.
Regelmatig bewegen en gezond en gevarieerd eten is een goeie start. Voldoende water drinken is erg belangrijk. Alcohol en koffie vermijden want die zorgen ervoor dat je lichaam meer vocht vasthoudt.
Wat is er nu zo speciaal aan de berk? Deze boom is zo bijzonder omdat hij zo goed als helemaal (blad, schors, knop, sap) speciale eigenschappen heeft die een positieve werking hebben op onze gezondheid. Hij zuivert zowel van binnen als van buiten.
Deze prachtige slanke boom met zijn mooie witte stam is reeds van ver te herkennen. Hij groeit vrij snel en kan 10 à 30 meter hoog worden. Hij wordt meestal niet ouder dan 80 jaar.
Hij behoort tot de Betulaceae familie. Er zijn verschillende soorten berken. In Europa is hij vrij verspreid, behalve rond de Middellandse Zee.
De zachte berk (Betula pubescens) … de naam is afgeleid van het Latijnse ‘pubes’ wat ‘donzig, harig’ betekent, is diegene die we meestal gebruiken. De knoppen en de bladeren zien er zacht en donzig uit. Hij houdt van vocht aan zijn voeten en behoort tot de pioniers van de bomen.
De berk wordt de boom van de nieren genoemd omwille van de diuretische (vochtafdrijvende) eigenschappen. De bladeren zijn rijk aan saponinen en andere stoffen en worden als infusie (thee) gebruikt.
Bereidingsswijze van de thee van berkenblad : 1 soeplepel fijngesneden blad per tas kokend water, 10 minuten trekken : meerdere tassen drinken per dag.
Heel gekend is het sap van de berk. Het opstijgen van het sap in het begin van de lente zorgt voor het zwellen en ontluiken van de knoppen. Om het sap te winnen kan je een gaatje van 1 cm te boren in de stam. Daar wordt een slang in bevestigd om het sap op te vangen. Opgelet : slechts 1 gat in de boom maken en maximum 5 à 10 liter sap aftappen. Daarna het gat afsluiten een dop. Daarvan drinkt men 3 x per dag 15 ml.
Berkensap heeft alles in zich om ons organisme grondig te reinigen tot in de cellen. Het zorgt voor een echte verjongingskuur, wat onze voorouders al wisten te appreciëren.
Het berkensap schenkt vitaliteit en dynamisme aan het lichaam dat vermoeid en uitgeput is door toxinen die zich opgestapeld hebben gedurende de winter en dat gebrek heeft aan vitale energie door een tekort aan licht. Het heeft ook een positief effect op de spieren en gewrichten.
Berken cellulitis olie, Berken Douchepeeling en Berken extract van het merk WELEDA maken dankbaar gebruik van de krachtige werkstoffen. De blaadjes worden met de hand geplukt in de lente, wanneer ze het maximum aan actieve stoffen bevatten. Ze worden meteen verwerkt tot een extract zodat hun werkzaamheid niet verloren gaat.
Als we heel intens de behandeling van cellulitis met berk aanpakken, dan hebben we een deugddoend resultaat en kunnen we op het gemak onze zomerkledij aantrekken.
Op naar de vakantie!