Aloë vera

ALOE VERA, ‘de’ plant voor de huid, maag en darmen

Aloë vera is over de hele wereld geprezen omwille van z’n helende werking op de huid, maag, darmen,… Zowel het sap als de gel hebben een ongeloofwaardige werking op het lichaam.

Aloë vera is al eeuwen oud en de heilzame werking ervan is ook al zo lang gekend.

De bijbel vertelt ons dat het lichaam van Jezus na zijn kruisdood werd gezalfd met een mengsel van mirre en aloë. In het oude Egypte was aloë de plant waarvan het ‘bloed’ schoonheid, gezondheid en eeuwig leven gaf. De farao nam die mee op zijn tocht. In Afrika noemen de nomaden haar de ‘lelie van de woestijn’. De Amerikanen noemen haar ‘the silent healer’ of ‘Dokter Aloë’, de Russen noemen het ‘levenselixer.

Aloë heeft zich in de vijf continenten een hele reputatie opgebouwd, en terecht. Van oorsprong is de aloë vera uit Arabië maar op vandaag is ze verspreid over de hele wereld.

Er bestaan lage aloëplanten en andere die tot 4.5 meter hoog worden.

Deze vetplant is geen cactus (vaak verward met de agave) maar behoort tot de familie van de liliaceae (lelie-achtigen). Ze slaat het water op in haar bladeren en kan zo lange periodes van droogte doorstaan.  De bladranden zijn voorzien van doornen die fungeren als bescherming tegen vraatzuchtige dieren.

 

Het blad van deze plant bestaat uit een driedubbele beschermlaag waarbinnen zich de begeerde GEL zit. De zon en de weersomstandigheden waar deze plant groeit zijn van groot belang voor de kwaliteit van deze gel. Ze bestaat o.a. uit een groot gamma aan enzymen, vitaminen, mineralen en aminozuren,.

Vandaag is bewezen dat deze gel vele kwaaltjes in ons dagelijks leven kan genezen. Denk maar aan insectenbeten, brandwonden, snijwonden, spijsverteringsproblemen, littekens, schimmel, aambeien,…

Sommige atleten gebruiken deze plant al heel lang om verstuikingen, verrekkingen, peesontstekingen en andere blessures te voorkomen en te verzorgen.

Vrouwen maken er schoonheidsmaskers, verjongende crèmes, shampoos of huidlotions mee.

 

Het SAP van deze plant zorgt voor een goede darmtransit, lymfedrainage, werking van de nieren, lever en gal, …

Het sap regelt de maag- en darmfuncties. Het kan een chronische constipatie verhelpen. Ook tegen winderigheid is het een goed hulpmiddel.

Kleine hoeveelheden aloë vormen de meest doeltreffende remedie om de maag te verlichten. Heeft u last van een moeilijke spijsvertering, een opgeblazen of zwaar gevoel in de maag, dan gebruikt u het sap onverdund. Een of twee soeplepels volstaan.

Eén van de oudste toepassingen van aloë is het behandelen van maagzweren. De oorzaak van deze aandoening is meestal stress. Aloë heeft een kalmerend effect, maar ook een stollende, bacteriedodende en helende werking.

Voor wie weinig eetlust heeft, is het aan te raden dit sap voor de maaltijd te nemen.

Bovendien is aloë ideaal wanneer u vaak tabak of alcohol gebruikt, ook wanneer u sterk gekruide schotels eet.

Aloë helpt voor wie een slechte adem heeft.

Het dagelijks drinken van aloë heeft een positief effect voor wie last heeft van teveel suiker in het bloed

Sommige sportlui nemen het in als stimulerend middel.

 

Bij het oogsten is het belangrijk dat de bladeren onmiddellijk naar een koele plaats worden gebracht. Een ander cruciale factor is de methode waarop het sap wordt gemaakt. De meest actieve en heilzame ingrediënten van de aloë vera zijn de zogenaamde mucopolysacchariden. Deze zitten vooral net onder het bladoppervlak. Vroeger werden de bladeren manueel in repen gesneden maar met de moderne productiemethodes is het nu mogelijk om het hele blad te gebruiken en de irriterende substanties er volledig uit te halen. Zo kan een beter aloë vera sap worden gemaakt. Het moet koud en zonder pasteurisatie verwerkt worden.

 

Wees dus op uw hoede bij aankoop van aloë. Er zijn jammer genoeg heel wat producten op de markt die niet puur zijn maar gemaakt van aloë poeder en veel water. Kijk dus uit wat u koopt!

 

Wat is er bij ons in de winkel of onze webshop te koop?

Aloë vera 100 % zuiver sap in flessen van 1 liter

Aloë gel : 98 %  in tubes van 250 ml

 

Wij zoeken steeds voor u de beste producten uit! Tevreden klanten die ons danken voor een goed product, daarvoor zijn we er.