winterkwaaltjes voorkomen

Hoe winterkwaaltjes bestrijden zonder medicatie

MOEDER NATUUR helpt ons om de winterkwaaltjes te overwinnen.

Een verkoudheid, verstopte neus of loopneus… heel vervelend overdag en ’s nachts kan je er niet van slapen. De huid rond je neus wordt gevoelig en rood, omdat je zo vaak je neus moet snuiten.

De winterkwaaltjes, ieder van ons heeft er mee te maken van zodra het kouder wordt.

In je eigen keukenkast zijn er voldoende ‘natuurlijke’ alternatieven die verlichting kunnen brengen bij deze ongemakken.

Er zijn tal van kruiden die als thee kunnen worden gedronken en die helpen bij verkoudheden. We denken maar aan eucalyptus, salie, tijm, vlierbloesem, sleutelbloem,…. Herboristen kunnen je helpen om de juiste planten aan te wijzen en om een goede werkzame kruidenmix te maken.

Naast thee is er de wereld van de aromatherapie. Fantastische werking maar …. opgelet met experimenteren.  Ongelooflijk hoeveel kracht er in 1 druppeltje etherische olie zit. Daarom raden we altijd aan om er voorzichtig mee om te gaan en raad te vragen. Wees ook alert bij aankoop dat de etherische olie van goeie kwaliteit is. Jammer genoeg moeten we vast stellen dat er minderwaardige producten worden aangeboden.

Eucalyptus, tijm, salie, kruidnagel, ravintsara,… een paar druppels van een etherische olie in een aromalampje, verstuiver of luchtverfrisser en je neus gaat weer open. Ze werken antiseptisch en helend. Om de etherische olie te verstuiven zijn er tal van verstuivers. Bij aankoop is het van belang om rekening te houden het oppervlak van de kamer. Ook daarvoor raad vragen.

 

Etherische olie voor de luchtwegen

De meest gekende etherische olie is EUCALYPTUS GLOBULUS.

Deze werd al door de Aboriginals gebruikt bij koortstoestanden. Vandaar de bijnaam ‘koortsboom’.

Eucalyptus globulus is maar één van de vele honderden soorten die het geslacht Eucalyptus rijk is. Hij  wordt in de hele wereld gebruikt.

Z’n heerlijke geur maakt de ademwegen vrij. Hij bevordert het ophoesten van de slijmen en werkt hoeststillend.

We kunnen deze etherische olie op heel veel manieren gebruiken : om te dampen, in baden, in de sauna,… het kan zo’n deugd doen in de koude gure herfst- en wintermaanden.

 

Gebruik :

Dampen : 5 druppels toevoegen aan heet water en inhaleren. (bescherm de ogen)

Op een zakdoek : enkele druppels

’s nachts : enkele druppels op het hoofdkussen of op een zakdoek naast het bad

Massage : 10 druppels met 20 ml basisolie (amandelolie) en masseer borst en rug

In bad : 20 druppels in 1 soeplepel basisolie of melk

Sauna : enkele druppels bij het water voor op de kolen

 

Voor kinderen van 1 tot 6  jaar raden we EUCALYPTUS RADIATA aan. Dit is een zachtere variëteit.

 

TIJM (THYMUS VULGARIS) : de etherische olie komt van de bloeiende planten. Ze werkt verlichtend en ontsmettend bij verkoudheden, hoofdpijn en migraine. Mocht de verkoudheid last veroorzaken aan de spieren, dan brengt tijm ook hier verlichting.

 

LAVENDELSALIE (SALVIA LAVANDULIFOLIA) wordt als wondermiddel beschouwd omdat het zoveel goeie eigenschappen heeft. In aromatherapie wordt het tegen infecties aan de luchtwegen ingezet.

 

RAVINTSARA (CINNAMOMUM CAMPHORA) : een bestanddeel ervan is kamfer, een ingrediënt dat onze grootmoeders al in huis hadden om te inhaleren in geval van zwakte. Deze is afkomstig uit Azië, verkregen uit het hout van de kamferboom. Dit is een echte aanrader bij griep.

 

In de natuurwinkel zijn er naast de etherische oliën ook kant-en-klare middelen te koop.

BRONCHIMEL : dit is vloeibare honing die vermengd is met 5 etherische oliën. Uniek en gans het jaar door efficiënt te gebruiken. Meng een halve tot 1 koffielepel in een tas warm water, kopje thee of warme melk. Je kan die ook direct op de tong laten smelten. Bronchimel is aan te raden voor rokers, sporters, om vrijer te ademen, helpt slijmen afvoeren,… En potje dat iedereen in huis moet hebben.

 

RUDOLF van Amanprana : beschermt de luchtwegen preventief tegen infecties tijdens sporten en in airco omgeving. Hij zorgt voor meer zuurstof tijdens fitness, hardlopen, fietsen, voetbal,…Rudolf verfrist en opent de verstopte neus, de loopneus vermindert en ook de hoest. Hij maakt ook slijm los. Rudolf is klein en handig. 100 % natuurlijk. Ook voor kinderen

Gebruik : wrijf onder de neus, op de borst, rug, hals, keel en aan de voetzolen.

 

Voor de allerkleinsten hebben we heel wat tips en middeltjes in het boek KINDJE GEZOND. Deze praktische gids is bij ons te koop in de winkel of in onze webshop. Een boek voor elke moeder en grootmoeder. Een ideaal geboortegeschenk!

 

Wil je zelf een ANTI-VERKOUDHEIDSZALF maken? Vermeng KOKOSOLIE vierge met een paar druppels etherische olie. Kokosolie is van nature uit antiseptisch, antibacterieel en antiviraal en laat je huid ademen. In ons gamma hebben we kokosolie verpakt in speciaal glas om de bewaring te bevorderen.

 

Laat de winter maar komen. Wij hebben onze voorzorgen genomen.